Capaciteitstarief

U heeft vast en zeker al wel vernomen dat het capaciteitstarief begin dit jaar is ingevoerd. Maar wat betekent dit nu juist en wat is onze visie hierover? Dat vertellen wij u graag hieronder. 

Wat betekent dat capaciteitstarief nu precies?

Het capaciteitstarief is een tarief dat in januari 2023 is ingevoerd. Dit wil zeggen dat U belast wordt op de gemiddelde piekmomenten van uw verbruik. Een voorbeeldje voor wat duidelijkheid: als u overdag met het gezin om zes uur thuis komt en tegelijk al uw apparaten opzet, dan gaat u een piek creëren waarop u extra belast gaat worden. U kan best uw verbruik over de hele dag verspreiden, om deze pieken te voorkomen. Zet apparaten zoals wasmachines en vaatwassers, na mekaar aan en niet tegelijkertijd. Op die manier gaat u piekverbruiken vermijden.

Kan u nu best investeren in een thuisbatterij?

Afgelopen jaar zijn wij altijd voorzichtig gebleven met het aanraden van een thuisbatterij.
Enkel bij huizen met een PV installatie enkel op de het zuiden was de thuisbatterij nuttig aangezien u vooral tussen 11u en 14u energie gaat produceren met uw zonnepanelen. Tijdens deze uren wordt er niet alles verbruikt en meer stroom op het net geïnjecteerd. Hierdoor raadden wij in deze situatie wel een thuisbatterij aan.
Voor zonnepanelen op een Oost-Westdak lag de situatie anders. Hierbij produceert u stroom tussen 10u en 17u waardoor u ook veel meer opgewekte energie zelf kan verbruiken en dus minder op het net injecteert. Hierdoor is een batterij dus minder voordelig. 

Tot het capaciteitstarief raadden wij de batterij dus enkel in het eerste geval aan. Maar vanaf dat het capaciteitstarief ingevoerd is, wordt de thuisbatterij nog een stuk interessanter voor zowel Oost-Westdaken maar zeker voor Zuiddaken. Want door de thuisbatterij zal u uw pieken kunnen afvlakken door stroom van de batterij en zal u dus niet extra belast worden.  

Wat met de thuisbatterij premie?

De premie voor een thuisbatterij zal na 31 maart 2023 ook verdwijnen. Wie dus interesse heeft in een thuisbatterij, kan deze best nog zo snel mogelijk aanschaffen want wie zijn batterij nog voor 31 maart 2023 gekeurd heeft, krijgt nog wel de subsidie. Hoeveel dit bedrag is, hangt af van uw verbruik. De maximale premie die u kan krijgen voor een thuisbatterij is €1150. Om die reden proberen wij in de mate van het mogelijke mensen die nog graag een thuisbatterij hebben, voor te trekken en doen wij ons uiterste best zodat uw batterij nog voor einde maart geplaatst en gekeurd is. 

Bericht delen

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email