Gva villa eigenaars willen geen zonnepanelen te lelijk

 

De provincie Antwerpen bengelt onderaan wat het aantal zonnepanelen per inwoner betreft. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de Vlaamse overheid. Vooral de stad Antwerpen, met zijn vele appartementsgebouwen en huurwoningen, is verantwoordelijk voor de lage cijfers. Maar volgens onderzoeker Alex Polfliet is dat niet de enige reden. “Villabewoners in rijke gemeenten zoals Brasschaat en Schilde installeren geen zonnepanelen omdat ze visueel minder aantrekkelijk zijn. En de financiële winst hebben ze niet nodig.”

In 2018 zijn er bijna 50.000 nieuwe zonnepaneleninstallaties geplaatst in Vlaanderen, waarvan 85% op daken van gezinswoningen. Dat blijkt uit cijfers uit de Energiekaart die Vlaams minister van Energie Lydia Peeters (Open Vld) openbaar maakte. Daaruit blijkt ook dat inwoners van de provincie Antwerpen verhoudingsgewijs het minste zonnepaneleninstallaties hebben. In onze provincie liggen per duizend inwoners 47,26 installaties opgesteld. Voor koploper Limburg ligt dat cijfer opvallend veel hoger op 77,63, in Oost-Vlaanderen op 59,83. Een ‘zonnepaneleninstallatie’ betekent bijvoorbeeld een vijftiental op een dak van een gezinswoning.

 

Op de daken deze villa in 's-Gravenwezel liet eigenaar David 62 zonnepanelen zetten, die goed verstopt zitten. Hij begrijpt niet waarom andere gegoede mensen geen panelen aankopen.
Op de daken deze villa in ‘s-Gravenwezel liet eigenaar David 62 zonnepanelen zetten, die goed verstopt zitten. Hij begrijpt niet waarom andere gegoede mensen geen panelen aankopen.

Stad Antwerpen weegt door

De cijfers per gemeente vertellen eenzelfde verhaal. Met 12,45 zonnepaneleninstallaties per duizend inwoners gaat de stad Antwerpen enkel de Brusselse randgemeenten Drogenbos, Linkebeek en Kraainem vooraf.

“De stad Antwerpen is bepalend in die lage cijfers van de provincie Antwerpen”, zegt Alex Polfliet, oprichter van studie- en consultancybureau Zero Emission Solutions. “In grootsteden zijn veel meer woonunits in appartementsgebouwen gelegen. En op het dak van een appartement is het veel moeilijker om zonnepanelen te installeren. Welke bewoners doen mee met de investering en wie niet? Wat als een van de investeerders weg gaat? Wat met een nieuwe bewoner? Enzovoort.”

Voorts zijn huizen in een stad kleiner en is er op het dak minder plaats. “En in steden worden woningen vaker gehuurd”, vervolgt Polfliet. “Waarom zou je investeren in zonnepanelen op een woning die niet van jou is? In Limburg zijn er geen echte grootsteden en ligt het percentage huiseigenaars veel hoger, dus wordt die investering vaker gemaakt.”

Financiële winst niet nodig

Maar even opvallend: naast de steden Mechelen en Turnhout ligt ook het percentage zonnepaneleneigenaars in rijkere residentiële gemeenten als Schilde (36,92), Brasschaat (35,43) en Schoten (33,66) erg laag. Bewoners van grote villa’s hebben volgens Alex Polfliet niet snel de neiging om zonnepanelen te plaatsen. “We hebben een aantal jaar geleden een studie gemaakt over die regio met grote villawijken”, zegt Polfliet. “Bij die studie hebben we gemerkt dat beter gegoede mensen geen zonnepanelen installeren omdat ze die visueel minder aantrekkelijk vinden. En de financiële winst die de investering oplevert, hebben ze niet nodig.”

Nochtans verdien je met zonnepanelen snel de investering terug. Het Vlaams Energieagentschap berekende vorig jaar dat de doorsnee-installatie voor een gemiddeld gezin 5.500 euro kost. Dat bedrag wordt in negen jaar terugverdiend, daarna levert ze 17 jaar gratis elektriciteit. Goed voor een winst tot 19.000 euro.

Polfliet zegt dat net gezinnen met een gemiddeld inkomen vaker voor zonne-energie kiezen. “Vooral mensen die niet afwijken van het gemiddelde laten zonnepanelen plaatsen. In Limburg zijn er bijvoorbeeld minder armen en minder superrijken dan in Antwerpen.”

Stilaan mentale kentering

Twee installateurs van zonnepanelen bevestigen dat bewoners van ‘kastelen van huizen’ uit esthetische overwegingen niet willen weten van zulke installaties. “Dat moet dan via de architect, die het afkeurt. Als je een villa van twee miljoen hebt, lig je niet wakker van je energiefactuur”, klinkt het.

Luc Martens van Solar Power Systems: “De bewoners beseffen meer en meer hoeveel ze verbruiken en willen dan evengoed van de dure energiekosten af.” Foto: koen fasseur

Luc Martens van Solar Power Systems: “De bewoners beseffen meer en meer hoeveel ze verbruiken en willen dan evengoed van de dure energiekosten af.” Foto: koen fasseur

Luc Martens, zaakvoerder van installateur Solar Power Systems, merkt wel stilaan een mentale kentering op. “De bewoners beseffen meer en meer hoeveel ze verbruiken en willen dan evengoed van de dure energiekosten af. We geven hen een apparaat waarop ze kunnen zien hoeveel energie ze zelf produceren, hoeveel ze opdoen en hoeveel ze aan het net geven. Zo worden ze bewuster.”

Esthetiek blijft belangrijk, weet Martens. “Maar het gaat erom hoe je de zonnepanelen plaatst. Je kan ze verdelen over verschillende daken van het huis, waardoor ze niet storend zijn. Of je kan er in de tuin zetten, zoals ik zelf gedaan heb.”

Geen factuur van 11.000 euro meer

Een van de overtuigde villabewoners is David. Op zijn miljoenenvilla in ’s-Gravenwezel liggen 62 zonnepanelen. “‘Verschrikkelijk lelijk, die zonnepanelen’, dachten we eerst. Maar een schoorsteen was misschien ook ooit lelijk, later had iedereen er een. En de zonnepanelen op ons dak zijn zo geplaatst dat niemand ze ziet liggen.”

“We hebben ze vooral geplaatst omdat we waren geschrokken toen we onze energierekening bekeken: zowat 11.000 euro per jaar”, vervolgt David, die een datacenter voor zijn IT-bedrijf in zijn kelder heeft. “Nu bevoorraad ik dat datacenter met energie die ik zelf produceer. Ik kan mijn elektrische auto opladen en stroom naar het net laten vloeien.”

Nu heeft hij vooral onbegrip voor wie geen zonnepanelen plaatst. “Mijn terugverdientijd is vier jaar. Welke andere investering kan je zo snel terugverdienen en blijft dan opleveren?”

Bericht delen

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email