ING: Zonnepanelen En Isolatie Meest Rendabele Investeringen Voor Woningeigenaren

ING: zonnepanelen en isolatie meest rendabele investeringen voor woningeigenaren
Zonnepanelen en isolatie zijn momenteel de meest rendabele investeringen voor woningeigenaren. Dat stelt het ING Economisch Bureau op basis van eigen onderzoek.
Het Economisch Bureau van de bank heeft onderzocht hoe de energiekosten zich ontwikkelen als huiseigenaren hun woning niet verduurzamen en of het loont om in zonnepanelen of goede woningisolatie te investeren. De conclusies zijn dat goede woningisolatie en zonnepanelen zonder subsidie nu lonen.
Zonder verduurzaming stijgen energiekosten met 13 procent
Als een woningeigenaar tot aan 2030 niets doet om zijn woning te verduurzamen, nemen de jaarlijkse energiekosten volgens de onderzoekers tussen nu en 2030 gemiddeld met 13 procent toe. Van deze stijging komt 7 procent door marktontwikkelingen, en 6 procent door veranderingen in de energieheffingen. De energieheffingen nemen volgens de onderzoekers per saldo toe door de verhogingen van de energiebelasting.
Zonnepanelen winstgevend
Wachten met investeren is volgens de economen niet altijd beter. Want hoewel de winstgevendheid van goede woningisolatie en zonnepanelen naar verwachting stijgt, loopt een woningeigenaar dan in de tussentijd namelijk energiebesparingen mis.
Als een gemiddelde woningeigenaar met een lening investeert in zonnepanelen, dalen zijn maandlasten direct per maand. Als een woningeigenaar in 2030 zonnepanelen aanschaft, valt de besparing in de eerste jaren lager uit. Dit komt door het wegvallen van de salderingsregeling voor nieuwe installaties vanaf 2021. Wel neemt de besparing jaarlijks toe, omdat de stroomprijzen stijgen. Door de momenten van stroomverbruik en -opwek beter te ‘matchen’ dan nu, kan de benodigde inkoop van stroom verder omlaag. Dit zou de  winstgevendheid van de zonnepanelen volgens de onderzoekers vergroten.

Bericht delen

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email