Slimme meter met batterij

Batterijen eindelijk interessant!

Batterijen zijn eindelijk in prijs gedaald waardoor ze interessant worden in combinatie met de digitale meter. We maken een onderscheid tussen klanten die reeds beschikken over een PV installatie en klanten die nog geen installatie hebben. 

In beide gevallen gaat u minder stroom op het net zetten en uw eigen verbruik verhogen. Ook gaat u zich beter afschermen tegen het te verwachten capaciteitstarief dat volgend jaar op het toneel verschijnt. 

In combinatie met een nieuwe PV installatie: 5KW batterij

In combinatie met een bestaande PV installatie 10KW batterij

Hoe werkt een batterij?

Overdag, wanneer de zon schijnt, zullen uw zonnepanelen stroom produceren. Deze stroom gaat in eerste instantie naar uw eigen verbruik. Wanneer u niets verbruikt, zal uw stroom richting uw batterij gaan, indien u over een batterij beschikt (als u een digitale meter heeft). Wanneer de batterij vol zit en u niets verbruikt, zal u stroom op het net injecteren. U injecteert echter wel aan een iets lager tarief, waardoor het voordeliger is om zo veel mogelijk zelf te verbruiken. Op de momenten dat uw zonnepanelen niets produceren, zal u in eerste instantie stroom afnemen van uw batterij. Wanneer deze weer leeg is en de zonnepanelen niets produceren, zal u verder stroom afnemen van het net. 

Als u een terugdraaiende meter heeft, is er geen aparte meting van wat u op het net injecteert en wat u van het net afneemt.  Een batterij is dan nutteloos. Het net fungeert immers als uw batterij.

De Slimme meter komt niet. Het is een Digitale meter. Deze meet wat en wanneer u stroom van en op het net zet.

  • Met de Digitale meter gaat u de stroom verkopen die u produceert maar niet onmiddellijk verbruikt. 
  • De stroom die u produceert en direct verbruikt is het meeste waard!
  • U kan aanspraak maken op een subsidie tot €750 voor uw zonnepanelen.

 

Batterijen kunnen lokaal voor energieopslag zorgen tijdens momenten van overproductie, zodanig dat u geen of minder energie terug het net zal opsturen. De thuisbatterij laadt de ‘overproductie’ van overdag op, om die ’s nachts te verbruiken.  U kan de stroom van de zomer niet opladen om in de winter te verbruiken!

Daarom raden voorzichtigheid aan bij de aankoop van een batterij:

 • Het is goedkoper om de opgewekte stroom direct te verbruiken door: 

 

  • Panelen Oost/West te plaatsen waar mogelijk
  • Toestellen die veel verbruiken (wasmachine, droogkast, afwasmachine, airco, zwembad,…) te laten werken tussen 11 en 16.00
Batterij

Kies voor een beter rendement en vraag uw offerte voor zonnepanelen aan

Betaalbare en hoogwaardige zonnepanelen met 10 jaar garantie!