Laadpalen fiscaal aftrekbaar

Met een oog op de toekomst kiezen werkgevers vaker voor elektrische bedrijfswagens. Vanaf 2026 zijn enkel nog salariswagens die 100% elektrisch zijn, fiscaal aftrekbaar. Om ook de plaatsing van laadpalen te stimuleren, voorziet de overheid enkele fiscale voordelen voor het installeren van laadpalen, zowel voor particulieren als voor bedrijven. Laadpalen hebben niet enkel een fiscaal voordeel, ze zijn ook veel veiliger en goedkoper. 

Laadpaal installeren bedrijf

Laadpalen fiscaal aftrekbaar: hoeveel en voor wie?

Voor particulieren die thuis een laadpaal plaatsen, geldt nog tot december 2022 een belastingvermindering van 45%. Daarna daalt die belastingvermindering met 15% per jaar. Vanaf 2024 is er (voorlopig) geen belastingvermindering voorzien. Voor meer informatie daarover kan u hier terecht.

Maar ook bedrijven kunnen profiteren van een fiscaal voordeel. Wie nog voor december 2022 een of meerdere laadstations op zijn bedrijfsterrein installeert, kan deze laadpalen voor 200% fiscaal aftrekken. Bovendien kunnen ze de laadpalen versneld afschrijven. Vanaf 2023 tot en met augustus 2024 kan u als bedrijf de laadpaal nog voor 150% fiscaal aftrekken. 

Enkele voorwaarden waaraan voldaan moet worden

Om te kunnen genieten van de 200% kostenaftrek, moet u wel aan enkele voorwaarden voldoen. Ten eerste moet het gaan om een slimme laadpaal. Het laadvermogen en de laadtijd kunnen worden geregistreerd en ook doorgegeven worden aan een centraal beheerssysteem. Al onze laadpalen zijn voorzien van een intelligente software die u inzicht geeft in elke laadsessie.

Daarnaast moet de laadpaal gebruik maken van groene energie. Dat wil dus zeggen dat de energie afkomstig moet zijn van bijvoorbeeld zonnepanelen. Zonnepanelen en laadpalen zijn de ideale combinatie want wie zijn elektrische wagens oplaadt met de energie van zijn zonnepanelen, rijdt vrijwel gratis. Vraag hier uw vrijblijvende offerte aan.

Tot slot moet de laadpaal ook publiek toegankelijk zijn tijdens of buiten de normale werkuren voor derden. Iedereen zou gebruik moeten kunnen maken van ‘uw’ laadpaal, uiteraard op eigen kosten. 

Welke laadpaal is geschikt voor mijn bedrijf?

De Wallbox Copper SB is de best geschikte laadpaal voor elk bedrijf. Een zeer elegant, gesofisticeerd ontwerp in combinatie met een intelligente technologie. Deze technologie zorgt er voor dat u de volledige controle heeft over wie er toegang krijgt tot de laadpaal dankzij het gebruik van RFID en de MyWallbox app. Ook kan u meerdere laders aansluiten op hetzelfde elektrische circuit. De stroom wordt automatisch verdeeld over alle laders, wat betekent dat meerdere auto’s tegelijkertijd, optimaal opgeladen kunnen worden. 

Contact

Heeft u meer vragen in verband met onze laadpalen of zonnepanelen? Neem dan gerust contact met ons op en wij helpen u graag verder.

Solar Power Systems is actief in Provincie Antwerpen en o.a. in volgende gemeentes: Antwerpen, Mechelen, Kontich, Turnhout, Deurne, Schoten, Brecht, Kapellen, Ekeren, Stabroek, Wuustwezel, Kalmthout, Rijkevorsel, Zoersel, Wijnegem, Grobbendonk, Stabroek, Lier, Nijlen, Schilde.