Wij krijgen steeds meer de vraag waarom wij kiezen voor SMA string omvormers ipv micro omvormers.

Wij willen met dit artikel aan de hand van een voorbeeld installatie van 20 zonnepanelen van 270Wp aantonen waarom wij in de meeste gevallen kiezen voor string omvormers.

Kosten – Aankoopkost – omvormers

Micro

We hebben omvormer nodig per zonnepaneel (in dit vb 20 stuks).

De materiaalkost per paneel zal bij micro transformers snel stijgen. (20 micro omvormers kosten het dubbele van 10 micro omvormers)

String

Er zal één omvormer worden geplaatst . Naar mate het aantal panelen stijgt zal uw omvormer groter worden en sterkere stromen kunnen verwerken. De kost stijgt hierdoor minder snel naar mate de installatie meer zonnepanelen telt.

Winaar string omvormer

Onderhoudskost

Micro

Elk zonnepaneel is voorzien van een omvormer gemonteerd onder het zonnepaneel. Bij een defect moet een installateur op het dak een paneel losmaken en de omvormer vervangen door een nieuw examplaar.

String

Er is een omvormer die meestal in de buurt van de zekeringskast is geplaatst, bij defect dient deze te worden vervangen. Dit kan gebeuren door een persoon zonder op het dak te moeten.

Winnaar String omvormer

Opbrengst

Micro

Micro transformers zullen voor elk paneel kunnen beslissen hoe ze op de meest optimale manier de energie kunnen omzetten (MPP Tracking). Dit is vooral belangrijk in situaties waarbij de zonnepanelen last hebben van schaduw. In dit geval moet u er ook rekening met houden dat een zonnepaneel in de shaduw weinig nut heeft.

String

String omvormers kunnen niet per paneel beslissen hoe ze het meeste energie uit het zonnepaneel kunnen oogsten. Shaduw op een of enkele panelen zal dan ook een invloed hebben op de opbrengst van heel de installatie. Als u maar beperkt last heeft van shaduw is het mogelijk om bij omvormers van het merk SMA dit effect te verminderen door de optie Optitrack globalpeak te activeren.

 

Winnaar

Bij schaduw ongetwijfeld micro omvormers, maar waarom zonnepanelen panelen plaatsen in de shaduw ? Bovendien zal geen enkele installateur zal u met zekerheid durven zeggen wat de opbrengst zal zijn…

Bij een schaduw vrij dak is het verschil minder duidelijk. Laten we de opbrengt simuleren dmv helioscope, zodat we weten hoe groot het verschil zal zijn. Door middel van helioscope (http://www.folsomlabs.com/  ) vergelijken we 20 stuks enphase M250 met een SMA SB5000-TL20. Zonnepanelen pal zuid geplaatst onder een hoek van 45 graden.

 

Omvormer opbrengst/jaar Meeropbrengst Meeropbrengst(%)
21 x enphase M250 4,99 MWH 30 kwh 0,6%
1 x SMA SB5000-TL20 4,96 MWH

Monitoring

Micro

Elke micro omvormer zal per paneel gegevens rapporteren over de opbrengst. Dit geeft een zeer gedetailleerd beeld weer van de installatie.

String

De string omvormer zal een globaal beeld geven van de installatie, zonder details per paneel.

Winnaar micro omvormer

Kabelverlies en dikte

Micro

Micro omvormers werken op met 230V, hetzelfde als uw elektrische installatie van uw huis

String

String omvormers werken met hogere spanningen. In werking mag u rekenen op een 400 tot 600V. Dit zal leiden tot lagere stromen in de bekabeling waardoor er minder verlies zal optreden dit laat dikwijls ook toe om langere afstanden te overbruggen zonder noemenswaardige energieverliezen.

Winnaar micro omvormer

Veiligheid

Zowel micro als string transformers vormen een extra risico voor de brandweer zie oa deze presentatie van brandweer vlaanderen http://www.brandweervlaanderen.be/Portals/BVV/Documenten/Wat%20doen%20we/2014%20Congres/Zonnepanelen%20en%20brandweer.pdf

Winnaar: geen

Eindconclusie

Gezien de meerkost van micro omvormers waar maar een beperkte meeropbrengst tegenover staat, kiezen wij voor de meerderheid van onze installaties voor string omvormers.

Wij bieden 5 jaar garantie op omvormers van het merk SMA,  10 jaar garantie op omvormers van het merk Goodwe en 20 jaar garantie op omvormers van het merk Solar Edge.