Omvormer voor zonnepanelen Antwerpen

Omvormer zonnepanelen Antwerpen

Bij Solar Power Systems in Stabroek, Antwerpen, ontvangen we steeds vaker vragen over waarom we de voorkeur geven aan SMA-stringomvormers boven micro-omvormers. In dit artikel willen we aan de hand van een voorbeeldinstallatie van 16 zonnepanelen van 365Wp aantonen waarom wij in de meeste gevallen kiezen voor stringomvormers.

Kosten - Aankoopkost - Omvormers

Micro: We hebben één omvormer nodig per zonnepaneel (in dit voorbeeld 16 stuks). De materiaalkosten per paneel zullen snel stijgen (16 micro-omvormers kosten het dubbele van 8 micro-omvormers).

String: Voor 16 zonnepanelen wordt één omvormer geplaatst. Naarmate het aantal panelen stijgt, wordt de omvormer groter en kan deze sterkere stromen verwerken. Een omvormer voor 16 panelen kost echter niet het dubbele van 8 panelen. De kosten stijgen hierdoor minder snel naarmate de installatie meer zonnepanelen telt.

Winnaar: de stringomvormer

Onderhoudskost zonnepanelen

Micro: Elk zonnepaneel is voorzien van een omvormer gemonteerd onder het zonnepaneel. Bij een defect moet een installateur op het dak een paneel losmaken en de omvormer vervangen door een nieuw exemplaar.

String: Er is één omvormer, meestal in de buurt van de zekeringskast geplaatst. Bij een defect dient deze te worden vervangen. Dit kan gebeuren door een persoon zonder op het dak te moeten.

Winnaar: de stringomvormer

Opbrengst zonnepanelen

Micro

Micro-omvormers kunnen voor elk paneel beslissen hoe ze de energie het meest optimaal kunnen omzetten (MPP Tracking), vooral belangrijk in situaties met schaduw.

String

Stringomvormers kunnen niet per paneel beslissen hoe ze het meeste energie uit het zonnepaneel kunnen halen. Schaduw op één of enkele panelen zal een invloed hebben op de opbrengst van de hele installatie. Als er maar beperkt last is van schaduw in de ochtend of avond, is dit minder een probleem.

Winnaar

Bij schaduw zijn micro-omvormers ongetwijfeld de beste keuze, maar waarom zonnepanelen plaatsen in de schaduw? Bovendien kan geen enkele installateur met zekerheid zeggen wat de opbrengst zal zijn. Bij een schaduwvrij dak is het verschil minder duidelijk. Laten we de opbrengst simuleren met behulp van Helioscope, zodat we weten hoe groot het verschil zal zijn. Door middel van Helioscope vergelijken we 20 stuks Enphase M250 met een SMA SB5000-TL20, met zonnepanelen pal zuid geplaatst onder een hoek van 45 graden.

Omvormeropbrengst/jaarMeeropbrengstMeeropbrengst(%)
21 x enphase M2504,99 MWH30 kwh0,6%
1 x SMA SB5000-TL204,96 MWH

Monitoring van zonnepanelen

Micro: Elke micro-omvormer zal per paneel gegevens rapporteren over de opbrengst. Dit geeft een zeer gedetailleerd beeld van de installatie.

String: De stringomvormer zal een globaal beeld geven van de installatie, zonder details per paneel.

Winnaar: de micro-omvormer

Kabelverlies en omvormers

Micro: Micro-omvormers werken met 230V, hetzelfde als de elektrische installatie van uw huis.

String: Stringomvormers werken met hogere spanningen (400 tot 600V). Dit leidt tot lagere stromen in de bekabeling, waardoor er minder verlies zal optreden. Dit maakt ook langere afstanden mogelijk zonder noemenswaardige energieverliezen.

Winnaar: de micro-omvormer

Veiligheid omvormers zonnepanelen

Zowel micro- als stringomvormers vormen een extra risico voor de brandweer, zie onder andere deze presentatie van Brandweer Vlaanderen.

Winnaar: geen

Eindconclusie

Gezien de meerkost van micro-omvormers, waar maar een beperkte meeropbrengst tegenover staat, kiezen wij voor de meerderheid van onze installaties voor string-omvormers. Het blijkt dat string-omvormers, ondanks enkele nadelen, over het algemeen efficiënter en kosteneffectiever zijn voor zonnepaneelinstallaties. Dit is echter sterk afhankelijk van de specifieke omstandigheden en behoeften van de klant. We blijven altijd streven naar de beste oplossing voor elke situatie.

Contacteer ons voor een offerte voor zonnepanelen

Zonnepanelen kopen Antwerpen? Neem voor meer info of een prijsofferte contact op via tel: 03 640 39 50, mail: info@sps.be of ga naar ons contactformulier.

Solar Power Systems is actief in de Provincie Antwerpen en onder andere in volgende gemeentes: Aartselaar, Antwerpen, Arendonk, Baarle-Hertog, Balen, Beerse, Berlaar, Boechout, Bonheiden, Boom, Bornem, Borsbeek, Brasschaat, Brecht, Dessel, Duffel, Edegem, Essen, Geel, Grobbendonk, Heist-op-den-Berg, Hemiksem, Herentals, Herenthout, Herselt, Hoogstraten, Hove, Hulshout, Kalmthout, Kapellen, Kasterlee, Kontich, Laakdal, Lier, Lille, Lint, Malle, Mechelen, Meerhout, Merksplas, Mol, Mortsel, Niel, Nijlen, Olen, Oud-Turnhout, Putte, Puurs-Sint-Amands, Ranst, Ravels, Retie, Rijkevorsel, Rumst, Schelle, Schilde, Schoten, Sint-Katelijne-Waver, Stabroek, Turnhout, Vorselaar, Vosselaar, Westerlo, Wijnegem, Willebroek, Wommelgem, Wuustwezel, Zandhoven, Zoersel, Zwijndrecht. Ook daarbuiten zijn wij actief in de andere provincies van België, waaronder Provincie Limburg (Hasselt), Provincie Oost-Vlaanderen (Gent), Provincie Vlaams-Brabant (Leuven), en Provincie West-Vlaanderen (Brugge).