Wacht niet op de overheid

Wacht niet op de overheid. Wat kan u zelf doen om uw leverancier te controleren?

Wacht niet op de overheid! Het nieuws staat vol met getuigenissen en klachten over malafide bouwbedrijven die hun beloften niet nakomen en toch voorschotten innen. Heel wat gezinnen worden in de steek gelaten en blijven achter met onafgewerkte huizen, een hoop miserie en dikwijls een financiële kater. De malafide bouwbedrijven vragen te hoge voorschotten van de klanten en vragen vervolgens het faillissement aan waardoor de klanten niet enkel hun voorschot kwijt zijn, maar ook nog eens met een bouwwerf achter blijven in plaats van een afgewerkt huis. Ook zonnepaneleninstallateurs behoren tot de bouwsector. Lees hieronder hoe u voortaan makkelijk zelf kan controleren of het bedrijf bonafide is of niet.

 

1. Bekijk het eigen vermogen van de firma: U vindt dit terug op de Passiva kant van de balans. Dit geeft de financiële gezondheid weer (eenvoudig gezegd: positief of stijgend EV is goed, negatief of dalend zijn een knipperlicht)

Via de website van den Nationale Bank kan u gratis heel wat publieke informatie opvragen over een bedrijf: https://consult.cbso.nbb.be/

Vul de naam en postcode van het bedrijf (of het BTW nummer) in en download de PDF. In deze PDF kan u ten eerste al terugvinden wie de zaakvoerders van het bedrijf zijn en wanneer het bedrijf is opgericht. Zo weet u ook ineens hoeveel jaren ervaring een bedrijf al heeft. Daarnaast kan u ook het eigen vermogen van het bedrijf zien. Ook de resultatenrekening wordt hier meegegeven.

2. Controleer of het bedrijf een Erkenning van Aannemers van Werken: Getuigschrift van Erkenning heeft (vraag hier desnoods naar)

Dit is een getuigschrift dat een bedrijf kan verkrijgen wanneer het aan voorwaarden voldoet. Deze voorwaarden hebben betrekking op technische bekwaamheid, financiële draagkracht en professionele integriteit. Om dit attest te verkrijgen moet het bedrijf heel wat formulieren indienen waaronder het fiscaal attest, getuigschriften van klanten over de goede uitvoering, strafregisters,… Wanneer een bedrijf dus beschikt over dit attest, kan u ervan uitgaan dat het bedrijf zeer betrouwbaar is! Dit attest is verplicht nodig om in te schrijven in overheidsopdrachten.

3. RESCert-nummer

Controleer of het bedrijf een RESCert-nummer heeft. Het RESCert-nummer is een nummer dat men enkel kan verkrijgen na het afleggen van examens. De lijst van bedrijven die een RESCert-nummer hebben vindt u hier terug: https://rescert.be/nl/list?res_category=2

4. Google Reviews

Bekijk ook zeker de Google Reviews van het bedrijf. Hoe meer (goede) reviews een bedrijf heeft, hoe betrouwbaarder het bedrijf is.

5. Referenties

Bekijk of het bedrijf ook goede referenties heeft. Vaak kan u deze terugvinden op de website. 

Wacht niet op de overheid

Vraag gerust uw gratis offerte aan!

Bericht delen

Let op

Van maandag 25/12 tot vrijdag 5/01 zijn wij gesloten.

Maar geen zorgen, je kunt alvast een afspraak inplannen via onze website of een gratis offerte aanvragen. Wij staan klaar om je in het nieuwe jaar te verwelkomen! 🌞

Let op

Van maandag 25/12 tot vrijdag 5/01 zijn wij gesloten.

Maar geen zorgen, je kunt alvast een afspraak inplannen via onze website of een gratis offerte aanvragen. Wij staan klaar om je in het nieuwe jaar te verwelkomen! 🌞