Tips voor het reinigen van je zonnepanelen 🌞

Zonnepanelen reinigen lijkt misschien een uitdagende klus, maar het is wel degelijk belangrijk. Bladeren, vogelpoep, mos, stof… Dit kan allemaal schaduw en schade veroorzaken op je kostbare investering, wat uiteindelijk invloed heeft op hun rendement.

Tips zonnepanelen reinigen

Waarom is zonnepanelen reinigen belangrijk?

Vuile zonnepanelen kunnen minder zonlicht opvangen, wat resulteert in een lager elektriciteitsrendement. In extreme gevallen kan het rendement zelfs tot wel 25% dalen als de panelen niet worden gereinigd.

Natuurlijke reiniging vs. kunstmatige reiniging

Als je genoeg helling hebt, zal regenwater normaal gesproken je zonnepanelen regelmatig schoonspoelen. Zelfs een stevige regenbui van 10 minuten is meestal genoeg om fijn stof weg te spoelen. Hoewel regen sommige vuil kan wegspoelen, is het niet altijd voldoende, vooral niet voor hardnekkig vuil zoals vogelpoep en korstmossen. In dergelijke gevallen is kunstmatige reiniging vereist.

Tips reinigen zonnepanelen
Tips reinigen zonnepanelen

Tips voor het reinigen van zonnepanelen

  • Gebruik geen hogedrukreiniger, maar een eenvoudige slang of telescoopstang.

  • Gebruik zuiver water, bij voorkeur regenwater of gedemineraliseerd water.

  • Vermijd schurende materialen en oefen geen druk uit op de panelen.

Veelvoorkomende fouten bij zonnepanelen reinigen

  • Vermijd reiniging op warme, zonnige dagen om vlekken te voorkomen.

  • Schakel altijd de stroom uit voordat je begint met reinigen.

  • Volg alle veiligheidsvoorschriften om ongelukken te voorkomen.

Hoe vaak moet je je zonnepanelen reinigen?

  • Aanbevolen wordt om ze eens in de 3 tot 5 jaar grondig te reinigen.
  • Jaarlijks reinigen van zonnepanelen heeft weinig zin.
  • De beste tijd hiervoor is meestal in de maanden april of mei, wanneer het weer beter is en de zonnepanelen vaak meer vervuild zijn na de winterperiode.

Is het de investering waard?

Een normale poetsbeurt door een professioneel bedrijf kan al gauw meer dan € 200 kosten. Maar als je alleen maar stof op je panelen hebt liggen, is dat de moeite niet waard. Echter, bij zware vervuiling zoals korstmossen kan een grondige reiniging het rendement van je zonnepanelen aanzienlijk verbeteren.

*Solar Power Systems biedt geen zonnepanelenreinigingsdiensten aan.

 

Solar Power Systems heeft al jarenlange ervaring in het plaatsen van zonnepanelen, thuisbatterijen en laadpalen bij zowel particulieren als bij bedrijven groot of klein. Wij gaan altijd op zoek naar de installatie die bij u past. Ga samen met ons mee met de Groene Golf! Vraag hieronder uw vrijblijvende gratis offerte aan.

Bericht delen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Schrijf je hier in!

Dit zal sluiten in 0 seconden

Let op

Van maandag 25/12 tot vrijdag 5/01 zijn wij gesloten.

Maar geen zorgen, je kunt alvast een afspraak inplannen via onze website of een gratis offerte aanvragen. Wij staan klaar om je in het nieuwe jaar te verwelkomen! 🌞

Let op

Van maandag 25/12 tot vrijdag 5/01 zijn wij gesloten.

Maar geen zorgen, je kunt alvast een afspraak inplannen via onze website of een gratis offerte aanvragen. Wij staan klaar om je in het nieuwe jaar te verwelkomen! 🌞