Verplichting zonnepanelen grootverbruikers

Verplichting zonnepanelen grootverbruikers

Grootverbruikers die jaarlijks 1 gigawattuur (1 GWh of 1000 MWh) of meer elektriciteit verbruiken, zullen tegen juli 2025 verplicht zijn om zonnepanelen te hebben geplaatst

Zonnepanelen

Bedrijven met een jaarlijks elektriciteitsverbruik van meer dan 1GWh vallen onder de nieuwe verplichting van de Vlaamse overheid om tegen 2025 een minimum aandeel aan zonnepanelen te installeren. Concreet gaat het om de jaarlijkse hoeveelheid elektriciteit gemeten per EAN afnamepunt.

Voorwaarden

  • De PV-verplichting geldt voor gebouwen gelegen in Vlaanderen die verbonden zijn met een EAN-afnamepunt waar – vanaf 2021 – jaarlijks meer dan 1 gigawattuur (= 1000 megawattuur) elektriciteit van het net gehaald wordt.
  • Hoe groter de totale dakoppervlakte, hoe meer zonnepanelen vereist zijn. Het is de ‘horizontale’ dakoppervlakte die in rekening wordt genomen.

Concreet: Per 1000m² dak

Tegen 30/7/2025

  • 10% van het verbruik = 250 panelen van 440kW = 110 000kWh
  • Verhoogde investeringsaftrek

Tegen 1/1/2030

  • 15% van het verbruik = 350 panelen van 440kW = 150 000kWh
  • Verhoogde investeringsaftrek

Tegen 1/1/2035

  • 20% van hun verbruik = 455 panelen van 440kW = 200 000kWh
  • Verhoogde investeringsaftrek

Reken op een doorlooptijd van minimum 6 maanden.

Boete bij onvoldoende PV of alternatieven

Als het VEKA vaststelt dat niet aan de PV-verplichting voldaan is op het moment dat PV in dienst genomen moest worden, dan legt het VEKA een administratieve geldboete op van 400 euro per kilowattpiek vermogen dat ontbreekt op het moment dat aan de verplichting moest zijn voldaan.

De boete betalen werkt niet bevrijdend. Het betalen van de boete is geen kwijtschelding voor het moeten voldoen aan de PV-verplichting.

Meer info? https://www.vlaanderen.be/zonnepanelen

Solar Power Systems heeft al jarenlange ervaring in het plaatsen van zonnepanelen, thuisbatterijen en laadpalen bij zowel particulieren als bij bedrijven groot of klein. Wij gaan altijd op zoek naar de installatie die bij u past. Ga samen met ons mee met de Groene Golf!

Zonnepanelen voor Bedrijven: Duurzame Energie en Slimme Investering

In een tijd waarin duurzaamheid en kostenbesparing centraal staan, overwegen steeds meer bedrijven de overstap naar zonne-energie. Het integreren van zonnepanelen in bedrijfsoperaties gaat echter verder dan alleen financiële voordelen. In deze uitgebreide tekst verkennen we de voordelen, technologieën en praktische aspecten van zonnepanelen voor bedrijven, met het oog op een groenere toekomst en een verbeterde bedrijfsrendabiliteit.

Duurzaamheid en Kostenbesparing voor Bedrijven

Duurzaamheid is niet langer een trend, maar een noodzaak voor bedrijven die hun maatschappelijke verantwoordelijkheid serieus nemen. Zonnepanelen stellen bedrijven in staat om zelf duurzame energie op te wekken, waardoor de ecologische voetafdruk wordt verkleind en tegelijkertijd kosten worden bespaard op de energierekening. Door te investeren in zonne-energie, dragen bedrijven bij aan een groenere planeet en positioneren ze zich als milieuvriendelijke organisaties.

Technologieën achter Zonnepanelen voor Bedrijven

Moderne zonnepanelen maken gebruik van geavanceerde technologieën om efficiënt en betrouwbaar energie op te wekken. Voor bedrijven betekent dit niet alleen een duurzame energiebron, maar ook een vermindering van de operationele kosten op de lange termijn. Innovaties zoals slimme zonne-energiesystemen en geavanceerde opslagoplossingen stellen bedrijven in staat om optimaal te profiteren van zonne-energie, ongeacht de schommelingen in het energieverbruik.

Actief in de provincie Antwerpen

Solar Power Systems is actief in de Provincie Antwerpen en onder andere in volgende gemeentes: Aartselaar, Antwerpen, Arendonk, Baarle-Hertog, Balen, Beerse, Berlaar, Boechout, Bonheiden, Boom, Bornem, Borsbeek, Brasschaat, Brecht, Dessel, Duffel, Edegem, Essen, Geel, Grobbendonk, Heist-op-den-Berg, Hemiksem, Herentals, Herenthout, Herselt, Hoogstraten, Hove, Hulshout, Kalmthout, Kapellen, Kasterlee, Kontich, Laakdal, Lier, Lille, Lint, Malle, Mechelen, Meerhout, Merksplas, Mol, Mortsel, Niel, Nijlen, Olen, Oud-Turnhout, Putte, Puurs-Sint-Amands, Ranst, Ravels, Retie, Rijkevorsel, Rumst, Schelle, Schilde, Schoten, Sint-Katelijne-Waver, Stabroek, Turnhout, Vorselaar, Vosselaar, Westerlo, Wijnegem, Willebroek, Wommelgem, Wuustwezel, Zandhoven, Zoersel, Zwijndrecht. Ook daarbuiten zijn wij actief in de andere provincies van België, waaronder Provincie Limburg (Hasselt), Provincie Oost-Vlaanderen (Gent), Provincie Vlaams-Brabant (Leuven), en Provincie West-Vlaanderen (Brugge).

Bericht delen

Let op

Van maandag 25/12 tot vrijdag 5/01 zijn wij gesloten.

Maar geen zorgen, je kunt alvast een afspraak inplannen via onze website of een gratis offerte aanvragen. Wij staan klaar om je in het nieuwe jaar te verwelkomen! 🌞

Let op

Van maandag 25/12 tot vrijdag 5/01 zijn wij gesloten.

Maar geen zorgen, je kunt alvast een afspraak inplannen via onze website of een gratis offerte aanvragen. Wij staan klaar om je in het nieuwe jaar te verwelkomen! 🌞